MIEJSCE PAMIĘCI I MUZEUM

AUSCHWITZ-BIRKENAU

BYŁY NIEMIECKI NAZISTOWSKI

27 stycznia: akredytacje dla mediów na 75. rocznicę wyzwolenia Auschwitz.

07-01-2020

Rozpoczął się proces akredytacji dla mediów na obchody 75. rocznicy wyzwolenia Auschwitz, które odbędą się w Miejscu Pamięci 27 stycznia 2020 r.

Wnioski o akredytacje składać można do 19 stycznia 2020 r. do godziny 12.00 CET. Wypełnienie formularza na stronie internetowej jest jedynym sposobem na złożenie wniosku o akredytację.

FORMULARZ AKREDYTACYJNY: http://akredytacje.auschwitz.org/

– Dla dziennikarzy przygotowanych zostanie kilka pooli. Największy, to centrum prasowe, w którym będzie można śledzić przebieg obchodów rocznicowych z tłumaczeniem symultanicznym, a także uzyskać dostęp do sygnału audio i video oficjalnej transmisji. Przy centrum prasowym znajdą się także stanowiska do relacji "na żywo"  powiedział rzecznik prasowy Muzeum Bartosz Bartyzel.

– Drugi duży pool znajdzie się przy pomniku w Birkenau, skąd fotografowie i kamerzyści będą mogli obserwować złożenie zniczy przez byłych więźniów oraz oficjalne delegacje. W samym namiocie obchodów znajdzie się także niewielki pool dla fotoreporterów największych agencji informacyjnych  dodał Bartyzel.

Informacje o przyznaniu akredytacji oraz informacje dotyczące obsługi medialnej zostaną przesłane na podany we wniosku adres e-mail najpóźniej do 23 stycznia 2020 r.

Producentem oficjalnego sygnału telewizyjnego podczas obchodów 75. rocznicy wyzwolenia Auschwitz 27 stycznia 2020 r. będzie Telewizja Polska S.A. Z bezpłatnego sygnału telewizyjnego dostępnego w przekazie satelitarnym, będą mogły skorzystać stacje telewizyjne na całym świecie. Wszystkie stacje telewizyjne zainteresowane transmisją satelitarną powinny kontaktować się z Ewą Borkowską z TVP (+48 22 547 68 55, ewa.borkowska@tvp.pl).

Streaming transmisji obchodów rocznicowych będzie  dostępny w językach polskim i angielskim w jakości HD na stronie internetowej www.auschwitz.org, w serwisie YouTube oraz w mediach społecznościowych Miejsca Pamięci.

26 stycznia 2020 r. w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Oświęcimiu odbędzie się cykl spotkań z byłymi więźniami Auschwitz dla przedstawicieli mediów akredytowanych na rocznicę.